2015. már 24.

A húsvét eredete, története és jelképei

írta: Az én választásom
A húsvét eredete, története és jelképei

1_1.jpg

A húsvét szó jelentése minden nyelvben más és más,de a héber neve mindenhol közös pészah. Ez a szó kikerülést,elkerülést jelent. Eredetileg a zsidó és a keresztény ünnep is egy napra esett. I. sz. 325-ben a níceai zsinat határozta meg a keresztény ünnepek napját,ekkor a két ünnep ideje is elvált. A húsvét és a hozzá hasonló ünnepek,mozgó ünnepek,tehát nem esnek minden évben ugyanarra a napra,és emiatt is a helyes időpont gyakran vita tárgya volt. A húsvét ünneplésében fontos szerepet játszanak a zsidók,e vallás szerint ekkor ünnepli az egyiptomi rabságból való szabadulást. A biblia szerint a halál angyala lecsapott az egyiptomiakra,de a zsidók ajtói friss bárány vérrel voltak bekenve így elkerülte őket,megmenekültek. A keresztény szertartás szerint ez egy hosszabb időszakot ölel magába,az előkészületi időszak a nagyböjt,amely Jézus 40 napig tartó sivatagi böjtjének emlékére van és önmegtartóztatásra tanít. Ezt több kisebb ünnep követi és a pünkösddel zárul. Ez az ünnep a karácsony párja,de jóval régebbi annál. Latin neve: Septuagesima - hetvened,mert hetven napig tart ez a húsvéti időszak.

Ez az egyik legjelentősebb és legrégibb keresztény ünnep, Jézus feltámadását ünneplik. Húsvét ünnepét megelőző vasárnap, virágvasárnapon arról emlékeznek meg,hogy Krisztus éljenző tömeg közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe. Nagycsütörtök Krisztus olajfák hegyén való elfogatására emlékeztet. Nagypéntek pedig Krisztus Pilátus által megostorozását és halálra ítélését,keresztre feszítését idézi. Nagyszombaton pedig körmenetekkel emlékeznek arra,hogy Jézus megmondta harmadnapra,vagyis vasárnap hajnalra feltámad.

A Húsvét jelképei

A Barka
A régiek úgy vélték,hogy a családi tűzhelybe dobva megóvta a házat, lenyelve pedig gyógyszerként használták.

A Bárány
Ez a legősibb szimbólum, ahogy azt a Biblia megírta a zsidók bárányt áldoztak és vérével kenték be ajtóikat,hogy megóvja őket Isten. Krisztust is jelképezi,az ő előjele volt a bárány, ahogy a Bibliában is írják: "Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk".

A Nyúl
Ennek a jelképnek megmagyarázása már jóval nehezebb, ez a termékenység jelképe lehet,hisz a nyúl szapora állat. Sokféle feltételezés van,de az biztos,hogy igen népszerűvé vált,főleg a húsvéti képeslapokon láthatóak.

A Tojás
A tojás az élet újjászületésének jelképe, fontos szerepe van a húsvéti menüben is,de a kifestése is régi időkre nyúlik vissza. Leggyakrabban pirosra festették,mert úgy hitték ennek a színnek védő ereje van. Mindenhol más szokás alakult ki a tojásokhoz,de itthon főként a húsvéti locsolkodással hozzák kapcsolatba, és a locsolóknak ajándékozzák. De a tojás a belőle kikelő madárral,Krisztus feltámadását is jelképezi.

Szólj hozzá

Érdekességek